utorok 5. augusta 2014

V tomto príspevku by som vám chcel priblížiť niečo o práci poľovnikov. Preto na začiatok, každý si položme otázku - Čo viem o poľovníkoch a aký postoj k ním mám? 

Ja mám k poľovníkom postoj kladný, v mojej rodine je väčšina poľovníkov a sám sa ním chcem stať.
Možno sa s nimi každodenne stretávate, možno ich nestretávate vôbec. Váš názor môže byť neutrálny, kladný ale nemusíte ich mať aj radi. Často čítam aj stretávam ľudí, ktorí poľovníkov odsudzujú.
Bohužiaľ, čo ma veľmi mrzí, široká verejnosť má buď minimálne poznatky o poľovníkoch alebo ich odsudzuje, že vraždia zver a nie sú prospešní prírode. Naopak, nechcem vás presviedčať ani zavádzať, ale sám najlepšie vidím na svojom otcovi- stará sa. Stará sa o zver, prikrmuje ju, ochraňuje. Cez leto som s ním chodil kosiť seno, skladať seno a v zime sme ním chodili prikrmovať zver, nosili sme im soli.

No ani bez strieľania to nejde, nebezpečných tzv. škodníkov musí odstreliť. Inak to nejde. Predstavte si jeleňa s ostrým špicatým parožím - pri súbojoch môže usmrtiť ostatné jedince, je proste v revíri nebezpečný. Takého škodníka môžete vidieť dolu na obrázku. Ďalším príkladom môže byť diviak škodník, ktorí taktiež škodí vyrývaním lesných kultúr, ničením stromov a podobne. Dokonca som čítal prípad istého lesníka, ktorý žil niekde v lese vo svojej horárni a istý diviak škodník mu chodil vyrývať zemiaky, skántril 2 verných psích spoločníkov- najlepších duričov. Keď sa mu ho podarilo dostať takmer smretelným výstrelom, diviak vstal a rozpáral mu stehno. Ešte pár výstrelov zaznelo než diviak zaľahol. Aj také prípady sa dejú.

 

Ďalej by som chcel ešte upozorniť na potýčky medzi poľovníkmi a nepoľovnikmí. Nedávno som čítal článok myslím, že som aj z pred 3 rokov no riešený je dodnes. Istý fotograf sa vybral skoro ráno do lesa a istý poľovník mu poškodil výbavu. Viac reakcií bolo neutrálnych no niektoré ma zaujali- pochybyť mohol aj poškodený, pretože vo viacerých príspevkoch reagoval útočne, čo svečí o tom, že iniciátorom mohol byť aj on. V ďalšom ho obhajuje jeho kamarát s prístupom, že je mierumilovný a že sa choval slušne. Ťažko súdiť ako to naozaj bolo keď sme účastníkmi neboli. No kvôli takýmto článkom netreba hneď zaujať záporný postoj k poľovníkom a poľovníctvu samotnému. 

Netvrdím, že poľovníci sa vždy chovajú k návštevníkom lesa príjemne, no nie je poľovník ako poľovník. A to si treba zapamätať. Mal som dokonca pár potýčok s poľovníkmi sám. Ale o tom už v inom príspevku.

Dúfam že sa vám príspevok páčil a LESU ZDAR!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára