nedeľa 10. augusta 2014

Kultúrna hodnota poľovníctva

Aká je vlastne hodnota poľovníctva?
Možno neviete odpoveď na túto otázku. Samozrejme ja Vám nebudem vnucovať svoje názory keď máte možno iné záujmy, keď nemáte vzťah k poľovníctvu. Tak si teda rozoberme, čo zahŕňa poľovnícka kultúra.

Patria sem zvyky a tradície, poľovnícke motívy, prejavy v umení, hudbe či v literatúre, a hlavne vzťah k prírode. Ako môj otec vždy hovoril "poľovníkom sa nemôžeš stať, poľovníkom sa musíš narodiť.."
Táto krásna veta obsiahla snáď všetko. Nie je to len o love je to o láske k prírode, zveri a všetkému živému.

Poľovníctvo a príroda sú zdrojom energie, inšpirácie, je to vášeň. K jeho rozvoju prispievame osvetou - tým, že ľudí zapájame informujeme verejnosť a hlavne zanechávame odkaz pre budúce generácie. Máme krásnu kultúru v poľovníctve, na ktorú môžeme byť právom hrdí. Je potrebné ju naďalej rozvíjať.

Máme krásne lesy a hory plné nádhernej a zdravej zveri, zem, ktorá nám poskytuje obživu, inšpiráciu, všetko živé v našej krajine. Preto si to vážme a mali by sme si ju chrániť. Na našom Slovensku máme všetko od nížin a úrodných polí až po vysoké štíty hôr. Máme všetko čo k životu potrebujeme tak prírodu si vážme a chráňme. A toto je hodnota poľovníctva, nie bezhlavo strieľať ale s rozmyslom chrániť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára