nedeľa 10. augusta 2014

Poľovnícka osveta

Poľovníci taktiež dodržiavajú tradície aj obyčaje zaužívané odjakživa. Dnešní poľovníci sa ich snažia zachovať a predať ďalším generáciám. Zachovávať tradície by malo byť otázkou hrdosti každého poľovníka,p reto by som Vám chcel zopár z nich predstaviť. Medzi tieto krásne zvyky na území Slovenska patria poľovnícke odevy, lovecké povely, signály, trúbenie, umelecký prejav, hudba, poľovnícke a kynologické výstavy, rôznorodé súťaže, zvyky na poľovačkách, svätohubertovské omše, slávnostný výrad či posledný pohon a taktiež je veľkou tradíciou na Slovensku aj Dni svätého Huberta, ktoré sa konajú vo viacerých mestách ale najznámejšie sú asi v obci Sv. Anton pri Banskej Štiavnici, ktorá sa každoročne konajú. Tento rok 6. a 7. septembra 2014. Takže neváhajte a určite sa prídite pozrieť na túto krásnu akciu.

Zachovávanie a zveľaďovanie zvykov je známe a vysoko cenené aj v zahraničí. Preto aby sme začali...

Zálomky- používajú sa na označenie rôznych miest a oznamov, prejav úcty k ulovenej zveri, ozdobenie klobúku,... Zálomok sa musí ODLOMIŤ (nie odrezať!!!) zo stromu blízko ulovenia zveri. 

Podávanie poľovníckeho zálomku
(môže sa podávať aj na čepeli poľovníckej dýky)
Udelenie zálomku za úspešnú dohľadávku zveri

Posledná pocta ulovenej zveri
A- posledný hryz
B- zálomok na mieste zásahu (samec)
C- zálomok na mieste zásahu (samica)

Odovzdávanie zálomku strelcovi (od sprievodcu)

Tých zálomkov je niekoľko viac ale tieto sú také základné by som povedal. Ak budete chcieť viac, rád Vám ich pridám. 


Trúbenie a poľovnícke piesne
Odporúčam si prezrieť túto stránku
sú tu známe poľovnícke piesne a ak sa presuniete nadol v ľavej časti nájdete playlist kde si môžete vypočuť tieto piesne ale sú tam aj poľovnícke signály. 

Odevy a oblečenie
Iba tak pre ozrejmenie, samozrejme, na poľovačku v poľovníckom obleku ísť určite nie. Ale na poľovnícke akcie ako sú výstavy či kynologické podujatia sú veľmi vhodné. Neviem, či ste už niečo také absolvovali ale je to veľmi krásna akcia. Proste nemám rád keď som niekde na takejto akcii a všetci sú v zelenom a tu zrazu niekto si príde proste v nejakej žltej či červenej farbe. To je môj názor, že keď ideme už na takúto akciu mali by sme sa patričné aj obliecť. Takže pár obrázkov poľovníckych odevov:

Takto na poľovačku či do revíru rozhodne áno!

Tak takto zasa na nejaké slávnosti či omše. Samozrejme nesmie chýbať klobúk.

Samozrejme nesmieme zabudnúť na predpisy - byť reflexne označený.

Poľovnícka beletria a časopisy
Myslím, že k tomu dlhý komentár netreba. Poznám veľa krásnych kníh, pár Vám ich predstavím a časopisy myslím, že výber je na Vás. Ja pridám pár mojich obľúbených.

Viem, že posledný obrázok je film, ale je naozaj zaujímavý a odporučam si ho pozrieť.
 U mňa neodmysliteľné dva časopisy bez ktorých by som nevydržal. Každý mesiac niečo zaujímavé, niečo poučné, krásne obrázky.
 A samozrejme ešte TV magazín Halali.

Poľovnícke organizácie na Slovensku
...bez ktorých by sa len ťažko vyvíjalo poľovníctvo na Slovensku. Medzi najhlavnejšie patrí SPK - Slovenská poľovnícka komora a SPZ- Slovenská poľovnícky zväz. Viac sa dočítate na ich stránkach takže nebudem písať dlhé klasifikovanie ich práce. Na obrázkoch ich znaky.
 

Poľovníctvo v umení
 
Maľby či vyrezávanie na rôzne materiály.



Poľovnícke podujatia


Dni sv. Huberta, svätohubertské omše či skúšky stavačov (kynológia).

To je všetko k osvete v ďalších článkoch súvisiacich máte možnosť dočítať sa o Legende o sv. Hubertovi, ktorú by mal každý poľovník poznať či o úprave trofejí, starostlivosti o zver a podobne. Dal som si na tomto záležať, tak dúfam, že sa bude páčiť. :)

Zdroje: http://www.lovuzdar.sk/  ; google.sk  ;  Marián Číž- Poľovnícka osveta 1944 šomek






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára