piatok 22. augusta 2014

Viac ako 200 zobrazení

Chceli by sme Vám úprimne z celého srdca podakovať za 200 zobrazení nášho
blogu zameraného na poľovníctvo a prírodu. Dúfam, že nadalej nás budete odoberať
a sledovať. Ešte raz - DAKUJEME !
- Erik, Lucy


Info a foto :)

V prvom rade sa chceme ospravedlniť, že sme pomenej aktívni, ešte stále sa snažíme aj posledný deň prázdnin nejako hodnotne prežiť, cez školu sa pokúsime toho viac pridávať. Tak, preto zasa nejaké pekné obrázky s témou príroda a poľovníctvo. Dúfam, že sa budú páčiť! :)

-Erik , Lucy


By: Roman Leitner

By: Roman Leitner
Autor: Maritn Matiaško                                     Autor: Marek Kollar ,2012
Autor: Jozef Zuffa
Foto: Behenský Pavel
Foto: Roberto Sanchez Labrador
Autor: Sebastian Okolotowicz Photography
Autor: Rudolf Lucivjansky

streda 20. augusta 2014

Lesnícky skanzen

Cez prázdniny sme absolvovali menší výlet do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Vážne pre mňa ako dievča, nezabudnuteľný zážitok. Vždy som sem túžila ísť, som veľmi vďačná za túto možnosť. Pohybujete sa v okolitých lesoch, v ktorých máte možnosť vidieť prácu lesníkov s drevom a ťažnými koňmi, ďalej tu môžete vidieť voľne žijúcu lesnú zver a vtáctvo. Naozaj, krásne náučné chodníky, symbolický lesnícky cintorín a niečo čo mňa očarilo najviac - horáreň. Úžasné miesto, kde máte možnosť vidieť všetko, ako poľovníci žili, žijú. Krásny výhľad z ktorejkoľvek hory, lesnícke prostriedky (LKT, traktory, vozy,...), pílky a píly,.... Fakt stojí zato sa sem ísť pozrieť, je to krásny pozostatok z lesníctva na Slovensku. ♥

-Lucy



Pár foto

Ahojte, tak ospravedlňujeme sa, že sme tu dlhší čas neboli aktívni, užívame si prázdnin, pretože čoskoro skončia :(. Tak máme pre Vás pár pekných obrázkov s poľovníckou tematikou.

Foto: František Šiška, 11.1.2014

Foto: Marian Z. ,  9.8.2014

A zakončíme to týmto krásnym bavorákom :) Dúfam, že sa dnes páčili foto vyberala Lucka.

- Erik a Lucy

nedeľa 17. augusta 2014

Starostlivosť o zver

a/ Násypec pre bažanty


b/ Kŕmidlá

Rebrinové kŕmidlo s korýtkami                                   Rebrinové kŕmidlo so zásobníkom

Krmelec s pohyblivou strechou                                   Kŕmidlo pre zajace

c/ Soľníky


d/ Informácie o zveri


Tabuľky sú ručné písane, by Lucy



ZDROJE: História poľovníctva na Slovensku ; Tabuľky - Vladimír Víťaz - Starostlivosť o zver a choroby zveri

Obrázky od Lucky

Ahojte obdivovatelia prírody! :)
Dnes Vám pre zmenu pridám nejaké pekné obrázky ja. Sú z internetu, zdroj → GOOGLE obrázky.

 
Dúfam, že sa páčili.Nabudúce zasa.
- Lucy

Predmet znalosti spôsobu lovu zveri

Drvky, strižky a ich význam
Drvky sú časti polámaných kostí, ktoré nám objasnia na nástrele, z ktorou časťou prešla guľa, resp. ktorou kosťou. Strižky sú časti osrstenia, ktoré nájdeme na nástrele. Podľa nich často skoro presne dokážeme určiť vážnosť poranenia zveri, vrátane množstva krvi, ktorou sú strižky znečistené. Okrem toho ma veľký význam pre dohľadávku aj farba a konzistencia krvi na nástrele, tým sa určujú ostatné faktory.

Spôsob lovu na líšku
Na líšku možno poľovať celý rok, patrí medzi škodnú zver. Poľovať na ňu môžeme odstrelom a to individuálne aj na spoločných poľovačkách. Individuálne poľujeme postriežkou a posliedkou, pričom ju môžeme vábiť vrešťaním alebo čakať na zdochlinisku. Kolektívne lovíme nadhánkou alebo brlohárením.

Spôsoby lovu malej pernatej škodnej
Patrí sem lov krkavcovitých, čajky smejivej, jastraba lesného, myšiaka lesného a severského. Na krkavce je poľovanie obtiažnejšie vzhľadom nato, že dokážu veľmi dobre rozpoznať nebezpečie. Úspešný lov nasleduje postriežka, živé ich odchytávame do volier nastražených na miestach, kde sa sústreďujú na hľadanie potravy.

Individuálne spôsoby lovu
Týmito spôsobmi lovu sú posliedka a postriežka. Na postriežke lovec čaká na zver (zem, priechody, posedy), kadiaľ sa pohybuje. Na posliedke aktívne zver vyhľadáva, pomaly sa pohybuje v teréne a snaží sa k zveri priblížiť. Pri týchto spôsoboch môžeme vábiť a možno zobrať aj vycvičeného psa.

Zásady pri kolektívnych poľovačkách na malú zver
Pri spoločných poľovačkách je vyššie riziko úrazi pri neopatrej manipulácii. Zbrane sa musia používať iba v dobrom technickom stave, musí sa používať spoľahlivé strelivo. Počas nástupov musia byť zbrane vybité s otvorenými závermi. Zbrane sa môžu nabíjať až po začiatku poľovačky, pri prekonávaní terénu sa musia vybiť, po signáli na ukončenie strelby sa musia vybiť. Zbraň sa nesmie otáčať hlavňou proti človeku ani keď je vybitá. Zbraň sa nosí ústím hlavne smerom hore, ak prší smerom nadol. NIKDY nezatvárame zbraň tak,aby sme ústie hlavní ťahali hore v smere poľovníkov. Musíme si byť vedomí dostrelu a stavu povrchu a odrazu náboja. Preto nesmieme strielať v dostrele iných účastníkov poľovačky. Pri každej poľovačke a nielen spoločnej musíme mať patričné prostriedky na ošetrenie poranení.

Poľovanie na diviaky
Na diviačiu zver možno poľovať idividuálne, na spoločných poľovačkách a na nočnej postriežke. Individuálne lovíme postriežkou alebo posliedkou. Pri spoločnom love je produktivita lovu vyššia, no má pár negatívnych stránok - na zver sa strieľa v pohybe, v rýchlom behu, v ťažko prehľadnom teréne, kde zver beží v skupine a ťažko sa vyberá jedinec. Pri nočnom love je podmienkou použitie streleckej a pozorovacej optiky.

Nátlačka
Je spôsob spoločnej poľovačky na diviačiu zver kde sa môže zúčastniť najviac 5 strelcov. Vedúci strelcov zavedie strelcov do čela pohonu, na signál honci tlačia zver smerom na strelcov, tí podľa podmienok strieľajú na zver do pohonu alebo von z pohonu. Koniec sa oznámi signálom. Tento spôsob sa praktizuje na obnovci a možno ním poľovať aj na iné druhy zveri.

Kolektívne spôsoby lovu
Za kolektívny spôsob sa pokladá poľovačka, ktorej sa zúčastňujú najmenej 3 strelci a 1 upotrebiteľný pes. Na niektoré druhy možno poľovať iba KOLEKTÍVNE (zajac, bažant, jarabica, kačice, husi). Medzi kolektívne spôsoby patrí kruhovka, pruhovka, nátlačka, nadhánka a natlačková postriežka.

Poľovanie na jeleňa v ruji
Používa sa individuálny spôsob lovu - posliedka, príp. postriežka. Lovec čaká jeleňa na priechodoch alebo aktívne vyhľadáva ručiaceho jeleňa. Čaro tejto poľovačky je v tom, že lovec musí vedieť oklamať opatrné lane. Pri love musí poľovník prihliadať na zásady odstrelu a vystríhať sa omylu.

Výrad a výlož (správne zoradenie zveri)
Pri spoločnej poľovačke je každý pohon ukončený výložou, dáva sa tak na vedomie, že sa zver eviduje, nezatajuje. Zver sa kladie na pravý bok, každý desiaty kus – počítané odprava doľava sa povytiahne. Pri spoločnej poľovačke na čiernu zver sa na výloži posledný zhryz dáva zriedka, častejšie na výrade.Každý spoločný lov je ukončený výradom. Všetci sú povinní sa zúčastniť. Predseda PZ a vedúci lovu sa postaví k chrbtovej strane zveri, trubači vedľa či naproti. Proti hlavám zveri sa postaví strelci, honci u nôh zvere. Zver na výrade sa kladie na čečinu (pri vodných lovoch na šáchorie) alebo na trávu a okolo sa urobí lem. Zver sa pokladá na pravý bok, každý desiaty kus sa povytiahne, počíta sa odprava doľava z pohľadu od núh. V rohoch výradu sa môžu zapáliť ohne. Zver na výrade sa neprekračuje. Pri spoločných lovoch na čiernou (raticovú) zver sa na výrad kladú kusy podľa hmotnosti prípadne oddelene podľa pohlavia, rada je vyrovnaná podľa hláv zveri. Ak bola ulovená tiež dravá zver (napr. líška), kladie sa do ďalšej rady; líške sa natiahne chvost kolmo od tela. Zver má v kútikoch vsunuté úlomky - poslední hryz, poprípade na komorách položeny vlastnícke úlomky. Výrad sa začína a končí trúbením signálov.

Poľovnícka výstroj a potreby
Do výstroje patrí oblečenie poľovníka, obutie, poľovnícka kapsa a batoh, palica, ďalekohľad, nôž, vábničky. Poľovnícke potreby sú rozličné predmety, ktoré uľahčujú výkon loveckého práva, čistiace potreby, údržbárske náradie a zvieratá nápomocné pri love (dravce, psy).

Chovateľské prehliadky
Tu sa poľovníci prezentujú svojimi trofejami, komisia OkO SPZ ich hodnotí, či sa v jednotlivých revíroch vykonal odstrel v štruktúre, ktorú určil plán lovu. Za nesprávny odstrel sa ukladajú disciplinárne opatrenia. Významnou fuknciou chovateľských prehliadok je aj výchovná, pre mládež a verejnosť vo vzťahu k prírode, kde sa bližšie oboznamujú s činnosťou poľovníkov. Ďalej majú aj kultúrne poslanie, ktoré je sprevádzané prednáškami a premietaním filmov, s výstavami výrobkov a literatúry. Dĺžka prehliadky závisí od usporiadateľov.

Poľovnícke zariadenia v revíroch
Patria sem posedy, chaty a poľovnícke chodníky. Uľahčujú poľovníkom lov zveri, ďalej slúžia na to, aby poľovník iba ten druh zveri, na ktorý má povolenku, aby dodržal zásady odstrelu, preto je dôležité aby mal dosť času na pozorovanie. Chránia lovca pred nepriaznivým počasím, poskytujú úkryt pred zverou. Pre úspešný lov sú potrebné poľovnícke chodníky, ktoré spájajú miesta v revíri.

Znakovanie raticovej zveri
Znakovanie znamená reagovanie zveri na zásah strelnou zbraňou pri love. Po výstrele musí strelec pozorne sledovať správanie sa zveri. Svalové priestrely však zver obyčajne prežije, často sa zhoja aj zlomeniny končatín, no vždy zver značne trpí. Preto musíme dodržiavať zásadu - na raticovú zver strielame v kľude a vtedy, keď ranu môžeme umiestniť na životne dôležité orgány (srdce), aby sa zver netrápila. Ak nezhasne po prvej rane, vždy je potrebná rana dostrelná. Znakovanie je dôležité pre úspešnú dohľadávku. 

Dohľadávanie raticovej zveri
Aj keď si myslíme, že sme zver minuli, treba vykonať kontrolné dohľadanie psom. Postrelená zver sa skôr alebo neskôr oddelí od čriedy. Ak je zver postrelená a nemáme istotu, či bola správne zasiahnutá na komoru a či neďaleko leží zhasnutá, treba s dohľadávaním počkať, lebo keby sme zaľahnutú zver predčasne zdvihli z ložiska, mohla by kráčať ešte veľmi ďaleko. Pri omračujúcom zásahu je treba ju dostreliť. Pri zásahu na nohu je potrebné vypustiť psa, aby ju zastavil a neodbehla ďaleko.

Zvláštne spôsoby poľovania
- fretkovanie – vyháňanie králikov divých z ich brlohov pomocou krotkej domácej formy tchora – fretky, ktorá sa niekedy chová aj ako laboratórne zviera. Má sa púšťať do brlohov až na jeseň, keď už nie sú králičatá.
- brlohárenie – je vyháňanie malého mäsožravca, zvyčajne líšky, z brloha pomocou brlohárov (jazvečíky, teriéry).
- na zdochlinisku – možno úspešne odstreliť nielen líšky, ale aj vlky, medvede, kuny, túlavé psy a iné mäsožravce.
- výrovaním – sa v minulosti reguloval početný stav dravých vtákov, vrán a strák v poľovných revíroch s malou zverou, najmä v  bažantniciach.
- sokoliarstvo


Poľovanie na divé kačice a husi. 
Pri love na kačice divé sa veľmi dobre osvedčujú vábce. Najčastejšie sa používajú ich atrapy, ktoré sa uložia na vodu v blízkosti stanovišťa poľovníka. Keď ju letiace kačice spozorujú, pokúsia sa pri nich pristáť a poľovník pri ich zosadnutí a následným vzlietnutím môže na ne vystreliť. Existujú aj vábce napodobňujúce kvákanie kačíc divých. Lovíme aj postriežkou, kačky lovíme i nadhánkou, sliedením so psom v trstinách na rybníkoch.
Na husi poľujeme počas ťahu, prelete od októbra.


Poľovanie na tetrova holniaka a tetrova hlucháňa. 
V čase tokania sa poľuje na hlucháne a tetrovy. Keď poznáme tokanisko hlucháňa, večer zistíme, či hlucháň na svoje tokanisko priletel. Ráno za svitania sa potom poľovník snaží tokajúcemu kohútovi priskákať tak, že počas brúsenia urobí dva-tri rýchle kroky smerom ku stromu, na ktorom toká. Na tetrovy (holniaky) sa v čase tokania poľuje tak, že si poľovník pri tokanisku vopred pripraví úkryt do ktorého zasadne ráno ešte za tmy a čaká na kohúty, ktorí prilietajú na tokanisko začiatkom brieždenia.
V súčasnosti nie je u nás lov na hlucháňov a tetrovov povolený.


 Poľovanie na srnca vábením. 
Poľovník sa snaží privolať srnca napodobňovaním vábivého pískania rujnej srny alebo aj iného hlasu srnčej zveri. Najlepšie je začať nežným vábivým pískaním a po ňom, ak srnec neprišiel, môžeme vábiť veľmi hlasným naliehavým skočným pískaním, ktorým sa ozýva rujná srna. Naliehavé pískanie by sa malo použiť len v krajnom prípade. Lebo srnčiu zver veľmi vzrušuje. Ak je srnec s rujnou srnou je dobré použiť pískanie srnčaťa, ktorým môžeme odvolať srnu.
Poľovník pri vábení srnca si má zasadnúť na stanovište s dobrým vetrom, aby bol krytý a mal výhľad. 


Poľovanie na zver na novci a obnovci. 
Novec je sneh čerstvo napadnutý na holú zem, obnovec je sneh čerstvo napadnutý na starý sneh. Na čerstvo napadnutom snehu možno dobre rozpoznať stopy zveri a dá sa určiť i čas, kedy zver prešla. Na novci a obnovci lovíme najmä diviaky a vlkov. Poľovník ide ráno do revíru zver obstopovať. Keď narazí na stopy, obíde celý komplex v kruhu a príde na miesto skadiaľ vyšiel a takto zistí, či zver v komplexe zaľahla, alebo prešla ďalej. Takýmto spôsobom možno nájsť miesto, kde zver leží. Na čerstvom snehu možno poľovať aj individuálne, ak je snehu dosť a je mäkký, takže sa dá na ňom ticho pohybovať. Keď narazíme na čerstvú stopu, opatrne ju sledujeme a snažíme sa nepozorovane dostať k zveri.





LITERATÚRA: Vladimír Víťaz - Lov zveri a úprava trofejí ; internet



Pozor pri žatve



Chceli by sme Vás upozorniť!
Dávajte pozor na svojich štvornohých spoločníkov, ako vidíte na obrázku v čase žatvy sa pod lištu kombajnu pripletie nie len zver ale môže sa stať, že sa do dráhy kombajnu nešťastne dostane aj váš psík.
Preto pár rád
- nepúšťajte svojho psa v okolí ešte nepokosených polí
- ak nad ním nemáte úplnú kontrolu - to znamená že vás ešte neposlúcha ako by mal -  buďte o to viac opatrní
- nechodievajte s voľne pobehujúcim psom, to znamená bez vôdzky, v okolí, kde vidíte, že prebieha kosba

Dosť úhynov sa stane najmä pri kosení obylia, slnečnice či kukurice. Mal som možnosť sedieť s kamarátom v kombajne a vidieť viac prípadov, nešťastne pokosenú líšku, našťastie srnca, ktorý ušiel smrti len o vlások a diviaka, ktorý už také šťastie nemal.

-Erik

Foto: Poľovníctvo a príroda